... ... ...
... ...
... ... ...

標題: [獨家消息] Gigabyte M912X 進一步消息!
UMPC
超級版主
微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
閱讀權限 150
註冊 2007-8-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 腦細 於 2008-7-14 18:55 發表

真係要多謝你細心分析
因我打算用在excel上,
但我d檔案有很多macro,
而且有好多勾選動作,
有觸控屏幕應該係會方便好多,
所以都有留意一下,
你冇記錯,
之前工人舍真係試過賣過萬,
我連富士 ...

電阻式解幕屏因時間用久了而壞是很正常的. 但如果是5分鐘便壞,
那應該是組裝時出問題了. 四邊組裝時的壓力過大. 導致阻抗增大.
這情況舊式 ASUS 的 PPC 也有出現過.

希望 GIGABYTE 不會有此問題吧

微腦狂熱份子

UMPCFever Twitter 啟動
頂部
josephckm123
普通會員

UID 32
精華 0
積分 120
帖子 70
閱讀權限 20
註冊 2007-9-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 UMPC 於 2008-7-14 18:32 發表

呵呵...如果對7寸MON 無反感的. SC3 其實真的好細部的呢!!

sc3 睇到真係好心動,可惜1024x600睇 財務報告or a4 size pdf show唔晒,
1280x768就夠了
有部e-book reader叫irex 成6千幾rmb e-link黑白mon好正(1024x768),但我令願加多d要部無e-link o既umpc好過=_=" sc3如果係腦細兄o既用途o既話應該一流,輕、細、平過sx。

ps: gigabyte 同sx都無cf slot,算吧~_~"

大陸好死貴o既e-book reader 參考http://www.irexreader.cn/

頂部
普通會員

UID 32
精華 0
積分 120
帖子 70
閱讀權限 20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 腦細 於 2008-7-14 18:55 發表

真係要多謝你細心分析
因我打算用在excel上,
但我d檔案有很多macro,
而且有好多勾選動作,
有觸控屏幕應該係會方便好多,
所以都有留意一下,
你冇記錯,
之前工人舍真係試過賣過萬,
我連富士 ...

QUOTE:
原帖由 UMPC 於 2008-7-14 19:16 發表

電阻式解幕屏因時間用久了而壞是很正常的. 但如果是5分鐘便壞,
那應該是組裝時出問題了. 四邊組裝時的壓力過大. 導致阻抗增大.

我地睇到mobile01討論入面果個用家部u60同埋asus ppc 中招,聽說(只係聽說)代工厰quality問題。我認為係cost問題,平o既台灣機當然搵大陸代工,搵得代工就梗係想減成本。代工厰減到成本當然部份從零件着手

m912 o係tablet pc來講算係最最最平(比imb x61t or kohjinsha or fujitsu p1610 & 1620都係),咁佢都應該係搵代工or/ and 從零件上減成本(希望今次唔好從觸控版着手)。最怕真係好似u60咁全部都有問題,無得改善。台灣就話可以一換一機or 退款,香港呢?就算可以一換一,最多咪換得一年(即只可用得一年o既電腦),最怕香港維修同你講:「人為引致故障,閣下須$$$$$$$$$$$$$.......」

如果真係咁唔好彩同u60一樣:
1. 工人舍sc sx
2. 去深圳入手個好o的o既觸控版(void左warranty 都咁話,橫掂個mon都死梗)

而我打算買m912試機時點4角10分鐘無事先買

頂部
UMPC
超級版主
微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
閱讀權限 150
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephckm123 於 2008-7-14 19:43 發表

sc3 睇到真係好心動,可惜1024x600睇 財務報告or a4 size pdf show唔晒,
1280x760就夠了
有部e-book reader叫irex 成6千幾rmb e-link黑白mon好正(1024x768),但我令願加多d要部無e-l ...

買國產貴野, 點解唔買 SONY 平野
http://www.sonystyle.com/webapp/ ... 8198552921644523779

香港有水貨的.

微腦狂熱份子

頂部
UMPC
超級版主
微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
閱讀權限 150
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephckm123 於 2008-7-14 20:04 發表

我地睇到mobile01討論入面果個用家部u60同埋asus ppc 中招,聽說(只係聽說)代工厰quality問題。我認為係cost問題,平o既台灣機當然搵大陸代工,搵得代工就梗係想減成本。代工厰減到成本當 ...

QUOTE:
買m912試機時點4角10分鐘無事先買

呢個提議唔錯

微腦狂熱份子

頂部
普通會員

UID 32
精華 0
積分 120
帖子 70
閱讀權限 20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 UMPC 於 2008-7-14 20:10 發表

買國產貴野, 點解唔買 SONY 平野
http://www.sonystyle.com/webapp/ ... 8198552921644523779

香港有水貨的.

irex其實係歐洲野好似係philip其下公司來的,只係香港無代理得大陸有(+大陸代理有支持中文o既軟件)。sony果部睇word, pdf等等要自己轉格式(我有成1萬個word同pdf ),仲要佢resolution只係睇到a5....

UPMC兄,你認為(只係你認為咋),M912 幾時會到HK呢?
因為我FD 個FD 個 FD( )做機組人員,飛日本綫,可以搵到佢買日本KOHJINSHA水貨同水電 想快D比較佢地2個O既價格

頂部
UMPC
超級版主
微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
閱讀權限 150
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephckm123 於 2008-7-14 20:22 發表

irex其實係歐洲野好似係philip其下公司來的,只係香港無代理得大陸有(+大陸代理有支持中文o既軟件)。sony果部睇word, pdf等等要自己轉格式(我有成1萬個word同pdf ),仲要佢resolution只係睇到a5....

U ...

M912 的測試機已經在港. 只不過第一LOT 還是未到.
我們的消息是會有發報會, 希望是在7月尾, 8月頭.
價格佢地未定, 不過我想與 NT$19,900 差不多.

而 Kohjinsha, 我們的消息是...佢地會盡快, 希望趕在電腦節前開售.
即是 8月22日前.

如果等唔到, 去日本買都好的. online 訂都可以啊, 外國都有人訂左 SC3了.

微腦狂熱份子

頂部
腦細
初級會員

UID 3277
精華 0
積分 54
帖子 49
閱讀權限 10
註冊 2008-6-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 UMPC 於 2008-7-14 19:16 發表

想請問正常電阻式解幕屏大約可用幾耐就會壞?
咁貴價機工人舍或富士通係用什麼方式?
又大約用耐多久就會壞呢?

頂部
UMPC
超級版主
微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
閱讀權限 150
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 腦細 於 2008-7-15 00:16 發表

想請問正常電阻式解幕屏大約可用幾耐就會壞?
咁貴價機工人舍或富士通係用什麼方式?
又大約用耐多久就會壞呢?

幾耐真的答唔實你, 多數是以使用次數去衝量的.
而工人舍及富士通也都是電阻式的.

只要你用時感受一下是否有一層幕在個SCREEN 前, 那些便是電阻式的了.
不過現在新的觸控技術已很新了....無幕都可以是電阻式的

我的朋友跟我說, 差的觸幕屏也可以玩一年的 (PPC 類). 不過我用過咁多部 PPC 都唔只一年的.

微腦狂熱份子

頂部
腦細
初級會員

UID 3277
精華 0
積分 54
帖子 49
閱讀權限 10
註冊 2008-6-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephckm123 於 2008-7-14 19:43 發表

1280x768就夠了
有部e-book reader叫irex 成6千幾rmb e-link黑白mon好正(1024x768),但我令願加多d要部無e-l ...

雖然sc係細輕好多,
真係好鬼吸引
我試過係工人舍sh開我d檔案,
如我平常用

頂部