... ... ...
... ...
... ... ...

標題: [獨家消息] Gigabyte M912X 進一步消息!
UMPC

微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
狀態 離線

[獨家消息] Gigabyte M912X 進一步消息!

對於一班尚未或已買了 Netbook 的網友,近日藉得期待的 Netbook 除了是
剛出的 Eee PC 901, 1000H, Acer Aspire One 及還未在港推出的 MSI WindDell E 外。
最多人留意的應該是擁有 1280x768 高解像旋轉觸屏幕Gigabyte M912X 了!

這台連狂人也心動的 Netbook,除了擁有一個很要好的屏幕外。它那 Express card 34 也是很新興的擴展配置!
而配合 Intel Atom N270 1.6GHz 處理器,除了在效能上有保證外,省電能力也能確保呢 (Power drink ~8Wh)。

我們曾估計 M912 已經到港!而這方面的推測我們作日得以證實 (實際在兩周前已知曉,但在作日才得以證實!)。
以我們得知的進度,Gigabyte M912 (S 或 X) 將會在不久的日子便震撼香江!
而早前我們報導了 Gigabyte M912X 的歐洲售價或會是 $612 Euro,但在台灣的售價卻是 NT$ 19,900。
價格看來相差什遠呢。但我們收到可靠的消息,M912X 在港的售價將貼近台灣的價錢!
這看來一眾還在觀望的網友們可能要早一步作出決擇了!

網上找來了另一段 Gigabyte M912 的影片,是與我們"推測"影片同一來源的。
手寫中文輸入呢 ~~ 呵呵 ~~ 不言而諭了!!
[youtube]sYwTvppaSwU[/youtube]

大家請密切留意本站的報導!

微腦狂熱份子

UMPCFever Twitter 啟動
頂部
腦細

UID 3277
精華 0
積分 54
帖子 49
狀態 離線

版主借唔借到番

頂部
UMPC

微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 腦細 於 2008-7-13 01:21 發表
版主借唔借到番嚟試機呀?

忍耐多一段時間. 高層們做緊野.
不過未必咁快到手.

微腦狂熱份子

頂部
腦細

UID 3277
精華 0
積分 54
帖子 49
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 UMPC 於 2008-7-13 01:44 發表

忍耐多一段時間. 高層們做緊野.
不過未必咁快到手.

我好有耐性,
預了等9月xp版
不過請問知唔知xp pro同xp tablet,
裝係有觸控屏幕有何分別呢?

頂部
josephckm123

UID 32
精華 0
積分 119
帖子 69
狀態 離線

我就掙扎緊呢一部,定係kohjinsha sx
我都係等到9月先,到時m912 xp版同 kohjinsha sx 都應該o係香港出左。到時再比比價錢

頂部
腦細

UID 3277
精華 0
積分 54
帖子 49
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephckm123 於 2008-7-13 23:27 發表
我就掙扎緊呢一部,定係kohjinsha sx
我都係等到9月先,到時m912 xp版同 kohjinsha sx 都應該o係香港出左。到時再比比價錢

個人認為m912約要$5000,
cpu有1.6行xp,
但sx要近$8000,
cpu1.33行vista,
除非要內置dvd writer,
否則我覺得m912底買d

頂部
josephckm123

UID 32
精華 0
積分 119
帖子 69
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 腦細 於 2008-7-14 00:47 發表

個人認為m912約要$5000,
cpu有1.6行xp,
但sx要近$8000,
cpu1.33行vista,
除非要內置dvd writer,
否則我覺得m912底買d

我記得(唔知有無錯),工人舍果粒1.33G效能同M912果粒1.6G係一樣。
至於XP 同VISTA o既效能根本就無得鬥
但係我打算安返個xp tablet入去,工人舍SR行VISTA時韓國都有XP driver 下載,so唔太擔心。

工人舍 advantage(我認為):

1. dvd writer(唔多用)
2. 細部
3. 外觀
4. (記得好似)有硬體解高清(效能就唔知lu)
5. 成堆memory card位(pro duo, micro sd, SDHC 3個分開)
6. 耐壓(前3代都標榜可受100kg 重量,佢講咋,我信無用家會試佢有無吹水)
7. 1.2 kg
Disadavantage:

1. 好死貴,如果香港代理真係肯賣8千已經叫平啦 (sr 我記得一出時好似話成1皮野)
2. d電好死貴,sr, sh, sa 果粒大電要成千幾hkd
3. 貴到嘔茄
4. 貴到死
5. 貴到... (夠了總之就係貴 )

gigabyte m912x advantage(我認為)
1. 平 (約5千hkd) (一樣野就可以玩晒)
2. 2.5 吋hdd (sx係1.8吋)

disadvantage:
1. 大部(明明可以安到個10吋mon但唔安,反而加個黑框比佢)
2. 外觀有好大改善空間(各人審美觀不同,可能有好多人認為佢靚過sx 好多倍)
3. Quality (可參考:五分鐘內就能殺掉 U60 的觸控版,每台 U60 都會發生,請大家小心購買!http://www.mobile01.com/topicdet ... 52&last=6383133)

總括,我認為如果sx 在8000以下,而gigabyte在5千5以上,我會買sx。
差果2千5,在於made in japan (最少頭果批),細部,重量,dvd writer,Quality (耐壓同較長壽的觸控版),硬解hd,
同埋最重要就係個外觀。<--原因我用佢來打直當 potable e-book reader,用 m912x 大機用小mon+黑框打直睇書會有點醜(個人認為)

但係如果貴過2千5,即係近乎半部m912的話,我令願醜一點、笨重一點、quality下降都唔用工人舍。

因此,等9月xp版m912同工人舍sx o係香港上市,因以上價值因素決定入手邊部。

本帖最近評分記錄
UMPC   2008-7-14 12:52  基本分數  +10   用心分享
頂部
rtpub

UID 2225
精華 0
積分 490
帖子 476
來自 竹木日水廿金山
狀態 離線

既然如此,一等無妨 ~

頂部
UMPC

微腦狂人

UID 5
精華 1
積分 4308
帖子 3917
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephckm123 於 2008-7-14 02:47 發表

工人舍 advantage(我認為):

1. dvd writer(唔多用) [同意]
2. 細部  [無 SC3 咁細 ]
3. 外觀
4. (記得好似)有硬體解高清(效能就唔知lu) [所有運行 Intel Atom Z5XX 系列的, 它的 Polusbo 晶片組都有對 HD 影片 hardware accelerate 的 ]
5. 成堆memory card位(pro duo, micro sd, SDHC 3個分開) [無左 CF ]
6. 耐壓(前3代都標榜可受100kg 重量,佢講咋,我信無用家會試佢有無吹水)
7. 1.2 kg
Disadavantage:

1. 好死貴,如果香港代理真係肯賣8千已經叫平啦 (sr 我記得一出時好似話成1皮野)
2. d電好死貴,sr, sh, sa 果粒大電要成千幾hkd
3. 貴到嘔茄
4. 貴到死
5. 貴到... (夠了總之就係貴 )

gigabyte m912x advantage(我認為)
1. 平 (約5千hkd) (一樣野就可以玩晒)
2. 2.5 吋hdd (sx係1.8吋)

disadvantage:
1. 大部(明明可以安到個10吋mon但唔安,反而加個黑框比佢)
2. 外觀有好大改善空間(各人審美觀不同,可能有好多人認為佢靚過sx 好多倍)
3. Quality (可參考:五分鐘內就能殺掉 U60 的觸控版,每台 U60 都會發生,請大家小心購買!http://www.mobile01.com/topicdet ... 52&last=6383133)

呵呵...如果對7寸MON 無反感的. SC3 其實真的好細部的呢!!

微腦狂熱份子

頂部
腦細

UID 3277
精華 0
積分 54
帖子 49
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephckm123 於 2008-7-14 02:47 發表

我記得(唔知有無錯),工人舍果粒1.33G效能同M912果粒1.6G係一樣。
至於XP 同VISTA o既效能根本就無得鬥
但係我打算安返個xp tablet入去,工人舍SR行VISTA時韓國都有XP driver 下載,so唔太擔心。

...

真係要多謝你細心分析
因我打算用在excel上,
但我d檔案有很多macro,
而且有好多勾選動作,
有觸控屏幕應該係會方便好多,
所以都有留意一下,
你冇記錯,
之前工人舍真係試過賣過萬,
我連富士通p1610都有想過買,
但太貴想買二手,(約$9000)
身邊朋友叫我唔好試,
怕有暗病或被更換貴價零件,
想得兩想就知道有呢部m912出,
價錢已經係我最好選擇,
不過現在見你所講u60問題,
真係有點怕佢又係咁
現在有d心大心細,
平買返黎三個月搞掂個屏幕咪死

頂部