... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 建造家居高清電視網絡 DVBViewer+Recording Service (已更新)
哈姆太太
新手上路

UID 21087
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2010-10-3
狀態 離線

有兩個關於iphone串流的問題,希望高手指教

1. 每次用iphone睇完電視後,電腦的c:/windows/temp內,都會產生數個由幾百MB至十幾GB的.tmp,請問這是否正常呢?

2. 每次當我刪除全部.tmp後,還是有幾GB的磁碟空間不見了,請問係咩檔案佔用左呢d空間呢?

p.s 我的電腦是windows 7 家用進階版

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
註冊 2007-9-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈姆太太 於 2010-10-27 23:50 發表
有兩個關於iphone串流的問題,希望高手指教

1. 每次用iphone睇完電視後,電腦的c:/windows/temp內,都會產生數個由幾百MB至十幾GB的.tmp,請問這是否正常呢?

2. 每次當我刪除全部.tmp後,還是有幾GB的磁碟空間 ...

我找過 c:/windows/temp 內又找不到有產生 tmp 檔,未確定是否在其他資料夾內。我也是使用 Windows 7 的。

您睇完 Live TV 後有沒有按 iPhone 畫面上的 “Stop Stream Server" 呢?

頂部
哈姆太太
新手上路

UID 21087
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2010-10-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2010-10-29 12:15 發表

我找過 c:/windows/temp 內又找不到有產生 tmp 檔,未確定是否在其他資料夾內。我也是使用 Windows 7 的。

您睇完 Live TV 後有沒有按 iPhone 畫面上的 “Stop Stream Server" 呢?

我多數都有按 "Stop Stream Server" 架 , 這和 tmp 檔的產生有關係嗎 ?

但我肯定 tmp 檔是由 Live TV產生的 , 在家裡做過試驗 , 當開始串流後 , c:/windows/temp 內便會新增一個 HTT 字頭再加三至四個英數組合的 tmp 檔 (例: HTT7E48.tmp , HTTF5E.tmp) , 當轉台或重新連線 , 又會新增另一個 tmp 檔 , 我部電腦係廠機 , 會唔會有關係呢 ?

頂部
mrsmart
新手上路

UID 21375
精華 0
積分 1
帖子 1
閱讀權限 10
註冊 2010-11-1
狀態 離線

我用O左半粒鐘就SET 到, 正 !!不過想問, 點先可以同時令兩部以上O既 IPHONE/IPAD 去睇同個台呢?

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈姆太太 於 2010-10-29 22:03 發表

我多數都有按 "Stop Stream Server" 架 , 這和 tmp 檔的產生有關係嗎 ?

但我肯定 tmp 檔是由 Live TV產生的 , 在家裡做過試驗 , 當開始串流後 , c:/windows/temp 內便會新增一個 HTT 字頭再加三至四個英 ...

如果暫時找不到解決方法,也可以建立一個DOS Batch file,再設定執行時間來自動清理TMP檔。

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mrsmart 於 2010-11-1 16:16 發表
我用O左半粒鐘就SET 到, 正 !!不過想問, 點先可以同時令兩部以上O既 IPHONE/IPAD 去睇同個台呢?

照計預設的設定是可以容許同時多過一部iPhone去收睇相同的台的,您的情況如何呢?

頂部
enne
新手上路

UID 21344
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2010-10-27
狀態 離線

現在改用i7-870,2個高清台有起格及畫面停頓跳格的問題已解決,但在大陸用試過用完1天後就用唔到被封了。

頂部
dlmdls
新手上路

UID 21910
精華 0
積分 1
帖子 1
閱讀權限 10
註冊 2011-1-5
狀態 離線

多謝你的詳盡教學, 已經成功安裝, 不過用IPHONE睇兩個高清台都係有LAG既情況, 可能係CPU唔夠既關係(我用AMD Athlon II 260 3.2GHz)
另外都試過用Dynamic DNS (no-ip.com) 作街外連接,但始終無法成功........ 不知什麼原因....

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

如果出街駁唔到返屋企,多數router port forwarding 的問題,又或者是Windows Firewall 擋住。

頂部
doga55
新手上路

UID 21986
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2011-1-18
狀態 離線

想問下有咩方法可以返個台徽?
我岩岩裝好淨係見到個名 冇你個d圖