... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 建造家居高清電視網絡 DVBViewer+Recording Service (已更新)
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
註冊 2007-9-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 starboy 於 2010-9-21 19:13 發表
多謝pauliu 兄教學
想問一下,聲軌同字幕可以轉嗎?
還有,我用android入 /iphone 睇到節目表但play唔到

字幕及聲軌似乎暫時只可以在使用DVBViewer的客端電腦上揀選。

Android方面,我信相只要修改到Recording Server的ffmpeg command line指令,應該有機會播放得到。

現時Recording Service是用 mpegts 的解碼方式把節目串流出去,看看Android應該如何修改。

Cmd=-threads {threads} {offset} -i "{infile}" -f mpegts -vcodec libx264 -bufsize 512k -b 470k -bt 520k -qmax 48 -qmin 2 -cropleft {padw} -cropright {padw} -croptop {padh} -cropbottom {padh} -acodec libmp3lame -ab 96k -ar 48000 -ac 2 -s {size} -aspect {aspect} -async 1 -flags2 +fast -flags +loop -g 30 -keyint_min 1 -bf 0 -b_strategy 0  -flags2 -wpred-dct8x8 -cmp +chroma -deblockalpha 0 -deblockbeta 0 -refs 1 -coder 0 -me_range 16 -subq 5 -partitions +parti4x4+parti8x8+partp8x8 -trellis 0 -sc_threshold 40 -i_qfactor 0.71 -qcomp 0.6 -y "{outfile}"

頂部
foxchan
普通會員

UID 3824
精華 0
積分 191
帖子 151
閱讀權限 20
註冊 2008-7-11
狀態 離線

發表於 2010-9-22 15:03  資料  個人空間  短消息  加為好友  添加 foxchan 為MSN好友 通過MSN和 foxchan 交談

我用左UNICAST這方式在主機電腦上使用DVBViewer主程式來看電視, 但會用好多CPU資源, 最後唔用UNICAST這方式播放, CPU資源回復正常, 用到硬解, 你們是否這樣呢?

另外, 我在Recording Service MOVIES入面加左自己的VIDEO FOLDER, 最後在IPHONE上都可以播到那些AVI FILE

同埋我開左Recording Service入面的UPnP AV SERVER功能, 在我的PS3上可認到這SERVER, 但睇片有問題, 有畫面但慢動作重播似的, 唔知那裡出了錯

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

回復 #32 foxchan 的帖子

Unicast耗用資源方面,您是指Server的一方還是收看的一方呢?今晚回家看看先。

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

如果家中網絡中有一些是Mac電腦,除了可以登入Webinterface再通過VLC收看主機的節目之外,還可以使用Recording Service的uPnP功能,直接從VLC選台及收看,不需要登入Webinterface。

先到Recording Service的Configure->Web設定頁,把「Enable uPnP AV Server」選項剔選啟動。

在Mac上的VLC Player的Preference->All->Playlist->Service discovery中剔選「Universal Plug'n'Play」選項

儲存設定重新啟動後,進入VLC Player的Playlist,Click開「?」號或「Universal Plug'n'Play」的一欄,就可揀選到電視頻度,雙擊便可以開始收看,也可以隨時轉台。

頂部
jackrobinson
中級會員

UID 175
精華 0
積分 272
帖子 254
閱讀權限 30
註冊 2007-12-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2010-9-21 22:18 發表

字幕及聲軌似乎暫時只可以在使用DVBViewer的客端電腦上揀選。

Android方面,我信相只要修改到Recording Server的ffmpeg command line指令,應該有機會播放得到。

現時Recording Service是用 mpegts 的 ...

除了ffmpeg的settings外,web browser也有關係呀!!用Android(or Chrome in PC)係見唔到iPhone上個縮水奧巴馬嘅....

頂部
jackrobinson
中級會員

UID 175
精華 0
積分 272
帖子 254
閱讀權限 30
註冊 2007-12-17
狀態 離線

原來在SVCweb內有齊所有WEB INTERFACE!!攪得掂就乜Android,Nokia,Bada都得啦!!

頂部
哈姆太太
新手上路

UID 21087
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2010-10-3
狀態 離線

本人家中沒有裝router,
請問能否串流到iphone呢??
我係電腦白痴一名,請各位指教一下

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈姆太太 於 2010-10-3 18:05 發表
本人家中沒有裝router,
請問能否串流到iphone呢??
我係電腦白痴一名,請各位指教一下

沒有 router 應該更加方便,因為所有 Port 都直通出外,連一般 router 需要 set 的 port forwarding 都不需要。

頂部
哈姆太太
新手上路

UID 21087
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2010-10-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2010-10-3 20:54 發表

沒有 router 應該更加方便,因為所有 Port 都直通出外,連一般 router 需要 set 的 port forwarding 都不需要。

好在仲未買router,
麻煩晒你呀
你既post真係造福萬民
唔該晒~~

頂部
tommy89081716
新手上路

UID 21024
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2010-9-27
狀態 離線

我今日嘗試了依照大大的教學安裝DVBViewer,但係去到步驟#7就不能好似教學所講在"Unicast .... Device"裡按"Discover"就出現主機名稱,請問甚麼地方出錯,可以點樣解決?謝謝!
另外,我於DVBViewer裡看全屏幕的標清電視(如翡翠台)都會出現小許窒的情況,這是否代表日後順利串流到其他電腦都會一樣窒?

頂部