... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 建造家居高清電視網絡 DVBViewer+Recording Service (已更新)
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
註冊 2011-3-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-21 22:30 發表

我意思是當使用3G上網時,在Safari上打甚麼網址進入Webinterface的iPhone版面呢?http://192.168...../iphone,還是...?

打 192.168.xxx.xxx/iphone 呢個

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-21 22:30 發表

我意思是當使用3G上網時,在Safari上打甚麼網址進入Webinterface的iPhone版面呢?http://192.168...../iphone,還是...?

我終於明點解我用3g上唔倒Webinterface喇 原來係因為我屋企條寬頻線係先入左router然後再由router駁線去我netvigator個modem度 家陣我將佢掉轉左 先入modem 後再由modem駁線入router 咁就得左喇 多謝樓主 功德無量  家陣可以做到喺街都睇到高清電視 正!

但隨之而來又多左個問題 .... 我本身係用netvigator上網嘅 只要每一次熄機再開返機 個ip就次次都唔一樣 搞到要wedinterface嗰陣次次都要輸入返一個新網址 有咩辦法可以set死個ip 固定左佢次次都係嗰個ip呢?

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
註冊 2007-9-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 一o一lll 於 2011-3-23 01:52 發表

我終於明點解我用3g上唔倒Webinterface喇 原來係因為我屋企條寬頻線係先入左router然後再由router駁線去我netvigator個modem度 家陣我將佢掉轉左 先入modem 後再由modem駁線入router 咁就得左喇 多謝樓主 功德 ...

Netvigator普通家用Plan係冇得Fixed IP的,你上DynDNS登記個免費網址啦。

http://www.dyndns.org

登記後把登入資料set入router內的DDNS或Dynamic DNS功能內,以後用3G連接時就改用選定的dyndns網址入,即

http://example.dyndns.org:8089/iphone

就可以了。

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-23 09:08 發表

Netvigator普通家用Plan係冇得Fixed IP的,你上DynDNS登記個免費網址啦。

http://www.dyndns.org

登記後把登入資料set入router內的DDNS或Dynamic DNS功能內,以後用3G連接時就改用選定的dyndns網址入 ...

得左 !! 感謝樓主詳細教學

頂部
sigmay
新手上路

UID 22546
精華 0
積分 8
帖子 8
閱讀權限 10
註冊 2011-4-6
狀態 離線

回復 #84 一o一lll 的帖子

用vulkano來看電視簡單的多,灣仔電腦城2樓有得賣

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

我自己是同時使用Vulkanon及DVBViewer,其實Vulkano及DVBViewer是各有不同的用法及好處,Vulkano用來分享機頂盒節目,如Now,Cable等是非常不錯,但分享高清電視節目,我還是使用高清手指+DVBViewer。首先,在內聯網中看DVBViewer,高清節目是未經額外壓縮傳送到網內其他的DVBViewer上,就算在大電視上看畫質和看高清盒是沒有分別的。第二,DVBViewer的節目預錄功能非常強大,只要輸入節目名稱便可整個系列自動錄影,Vulkano則連每天相同時間重複錄影的功能還未有。第三,DVBViewer無論在iPhone或電腦,網內或網外也沒有連接數量的限制。

頂部
sigmay
新手上路

UID 22546
精華 0
積分 8
帖子 8
閱讀權限 10
註冊 2011-4-6
狀態 離線

回復 #86 pauliu 的帖子

Paul你用Platinum 版Vulkano是冇錄影功能,但我香港版(Vulkano Pro)個隻係可以預設錄影及重複錄影的

頂部
hkhome
新手上路

UID 22782
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2011-5-8
狀態 離線

Hi Paul,看過你四篇文章,真的非常感謝你的熱誠付出。

文中你提及,因為MAC MINI沒有PCI 插,所以選用手指,是否如果是PC安裝的話,你會建議買高清卡??

因為我對這方面完全無認識,想問USB手指接收力與高清咭的接收力差距會很大嗎??

我本身想買USB手指,但又怕沒有天線輸入的情況下,接受會差。

煩謝paul兄指教

謝謝

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hkhome 於 2011-5-8 14:11 發表
Hi Paul,看過你四篇文章,真的非常感謝你的熱誠付出。

文中你提及,因為MAC MINI沒有PCI 插,所以選用手指,是否如果是PC安裝的話,你會建議買高清卡??

因為我對這方面完全無認識,想問USB手指接收力與高 ...

謝謝你的支持!

其實我沒有使用過PCI的高清卡的,我想無論是高清卡或高清手指,一樣是要連接到公共天線才接收得好。相對於高清卡,USB高清手指比較靈活方便,又有較多的選擇,如果在PC上安裝,我也會選擇USB高清手指。

頂部
frankyshiu
新手上路

UID 22826
精華 0
積分 6
帖子 6
閱讀權限 10
註冊 2011-5-14
狀態 離線

求救, 我用 中文 WIN7 , 但係 web interface 的節目表 全部出 ????? , 己經試過重裝 , 揀哂 chinese , win7 入面語糸 全部 中文香港........用 iphone 入都係 ???? ..不知點算好....但 DVB viewer 入面 EPG , 所有 中文正常顯示....  anyone can help me ?

頂部