... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 建造家居高清電視網絡 DVBViewer+Recording Service (已更新)
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
註冊 2011-3-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-19 22:46 發表
其實你由內聯網入, 唔做Port Forwarding都沒有問題。

以上的設定都正確。

但我去Webinterface度入去開電視睇就乜都睇唔倒 load都唔見佢有load 真係唔知咩事

用iphone睇都係咁 完全冇反應

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
註冊 2007-9-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 一o一lll 於 2011-3-20 01:39 發表

但我去Webinterface度入去開電視睇就乜都睇唔倒 load都唔見佢有load 真係唔知咩事

用iphone睇都係咁 完全冇反應

在電腦上做streaming及在iPhone上是用不同的方法去Transcoding的。電腦經Webinterface是用VLC,iPhone是用ffmpeg的。

先講iPhone,你有沒有安裝ffmpeg呢?iPhone是經內網的WiFi連接還是外網的WiFi連接呢?

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-20 10:46 發表

在電腦上做streaming及在iPhone上是用不同的方法去Transcoding的。電腦經Webinterface是用VLC,iPhone是用ffmpeg的。

先講iPhone,你有沒有安裝ffmpeg呢?iPhone是經內網的WiFi連接還是外網的WiFi連接呢?

多謝樓主教路!! 終於得左喇 勁感動 樓主功德無量呀!  我原來唔記得左裝ffmpeg 一裝完即睇倒無線嗰五個台 其他台如亞視load幾個字都冇反應 唔知咩事

VLC我都有裝 但裝左一樣係冇反應 如下

我估我iphone應該係經內聯網 因為我要用屋企wifi先上到Webinterface iphone版 一轉用3g上就上唔倒 有咩辦法先可以唔用屋企wifi 用3g都上倒呢? 希望樓主唔好厭我煩不吝賜教

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 一o一lll 於 2011-3-20 13:59 發表

多謝樓主教路!! 終於得左喇 勁感動 樓主功德無量呀!  我原來唔記得左裝ffmpeg 一裝完即睇倒無線嗰五個台 其他台如亞視load幾個字都冇反應 唔知咩事
http://i1085.photobucket.com/albums/j43 ...

iPhone 轉3G後連接不到,是否可以出現 Webinterface iPhone 介面呢?

我都有兩個Full HD台睇唔到,電腦速度頂唔順。

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-20 17:32 發表

iPhone 轉3G後連接不到,是否可以出現 Webinterface iPhone 介面呢?

我都有兩個Full HD台睇唔到,電腦速度頂唔順。

無線嗰五個台包括高清翡翠台都冇問題仲要超順 但亞視無論本港台同高清亞洲台完全load唔倒 唔知咩事...

iphone轉3g後直情load唔倒Webinterface iPhone 介面出嚟

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 一o一lll 於 2011-3-20 19:48 發表

無線嗰五個台包括高清翡翠台都冇問題仲要超順 但亞視無論本港台同高清亞洲台完全load唔倒 唔知咩事...

iphone轉3g後直情load唔倒Webinterface iPhone 介面出嚟

如果已Port Forward都出唔到,可能是Windows Firewall 或 Antivirus 的 Firewall 擋住了,試試把 DVBVService 加入例外,或把Firewall關掉看看是否可以連接。

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-20 21:16 發表

如果已Port Forward都出唔到,可能是Windows Firewall 或 Antivirus 的 Firewall 擋住了,試試把 DVBVService 加入例外,或把Firewall關掉看看是否可以連接。

我頭先重頭裝過一次dvb嚟 重新set過晒啲野 終於俾我睇倒所有台喇

但依然都係一定要用屋企wifi先可以入倒Webinterface iPhone 用3g就完全冇反應 我部腦本身玩開命 重來唔開防火牆 而頭先再玩命連個防毒都都熄埋 都一樣唔得 睇嚟應該都神仙難救 好在好有用開splashtop remote 出街嗰陣想睇電視唯有用ipad開splashtop嚟睇啦 lag少少都冇辦法喇

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 一o一lll 於 2011-3-21 03:07 發表

我頭先重頭裝過一次dvb嚟 重新set過晒啲野 終於俾我睇倒所有台喇

但依然都係一定要用屋企wifi先可以入倒Webinterface iPhone 用3g就完全冇反應 我部腦本身玩開命 重來唔開防火牆 而 ...

3G時,你是否用外網IP或Dyndns地址入呢?

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-21 07:36 發表

3G時,你是否用外網IP或Dyndns地址入呢?

用3g嗰陣就乜都冇搞過部iphone 用返第一次入3hk張sim卡時嗰個狀態嚟上網咁囉

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 一o一lll 於 2011-3-21 13:48 發表

用3g嗰陣就乜都冇搞過部iphone 用返第一次入3hk張sim卡時嗰個狀態嚟上網咁囉

我意思是當使用3G上網時,在Safari上打甚麼網址進入Webinterface的iPhone版面呢?http://192.168...../iphone,還是...?

頂部