... ... ...
... ...
... ... ...

標題: 建造家居高清電視網絡 DVBViewer+Recording Service (已更新)
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
註冊 2007-9-12
狀態 離線

台徽可以到電視台網頁Capture落來,要儲存為PNG格式,檔案名稱要和DVBViewer內的台名一樣(例如: jade.png),最後複製到 C:\Program Files\DVBViewer\Images\Logos 內便可。

頂部
doga55
新手上路

UID 21986
精華 0
積分 2
帖子 2
閱讀權限 10
註冊 2011-1-18
狀態 離線

唔該哂你阿ching!
仲有個問題想問下點樣先可以係iphone入面睇埋字幕?

頂部
jackrobinson
中級會員

UID 175
精華 0
積分 272
帖子 254
閱讀權限 30
註冊 2007-12-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 doga55 於 2011-1-19 21:22 發表
唔該哂你阿ching!
仲有個問題想問下點樣先可以係iphone入面睇埋字幕?

暫時係唔得嘅!!
如果要,就要研究吓ffmpeg可唔可讀到字幕,再加硬字幕落個TLS Stream道囉...

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
註冊 2011-3-17
狀態 離線

樓主好勁 呢個post超實用又夠詳盡 多謝樓主咁用心嘅分享 真係好想自己部iphone同ipad可以睇倒高清電視直播

但我對電腦野實在係太白痴 我照住樓主個step做都搞唔掂 >.<

其實我已經搞掂左個dvbviewer同埋個recording service 睇電視同錄影方面冇問題

但始終唔係好識set個port forwarding 搞到入到Webinterface淨係睇倒epg 電視就都睇唔倒

我個wifi router係用tplink嘅 唔知樓主識唔識set呢個牌子嘅router呢? 我post張圖出嚟先 樓主如果得閒可唔可以指點下小弟 萬分感激!

頂部
Louis
版主

UID 235
精華 0
積分 793
帖子 709
閱讀權限 100
註冊 2008-1-1
狀態 離線

會唔會系個 TPLINK ROUTER 唔夠快呢? 或者講講個型號, 睇下有冇人有同樣情況.

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Louis 於 2011-3-18 21:03 發表
會唔會系個 TPLINK ROUTER 唔夠快呢? 或者講講個型號, 睇下有冇人有同樣情況.

應該係我唔識set個port forwarding 所以乜都冇set過 我個tplink個型號係wr74on

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 一o一lll 於 2011-3-18 22:31 發表

應該係我唔識set個port forwarding 所以乜都冇set過 我個tplink個型號係wr74on

沒錯的,就是在虛擬伺服器內輸入。

先找出運行Recording Service的電腦的內聯網IP地止,開始->控制台->網絡連線->右Click區域連線->狀態->支援內找到

在TP-Link虛擬伺服器設定內,使用的通訊埠內輸入8089,IP位址輸入內聯網的IP地址,按儲存。

同樣方法再設定,使用的通訊埠內輸入3335,IP位址輸入內聯網的IP地址,再按儲存。

這樣應該完成Router的設定。

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-18 22:47 發表

先找出運行Recording Service的電腦的內聯網IP地止,開始->控制台->網絡連線->右Click區域連線->狀態->支援內找到

在TP-Link虛擬伺服器設定內,使用的通訊埠內輸入 ...

多謝樓主百忙中抽閒解答小弟問題先

ok 我set好左 係咪咁?

仲有 唔知呢幾版又有冇set錯?

頂部
一o一lll
新手上路

UID 22413
精華 0
積分 12
帖子 12
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pauliu 於 2011-3-18 22:47 發表

在TP-Link虛擬伺服器設定內,使用的通訊埠內輸入 ...

我而家就咁入去Webinterface度睇電視個畫面係咁嘅

頂部
pauliu
專題樓主
數碼毒人

UID 27
精華 6
積分 2167
帖子 1805
閱讀權限 89
狀態 離線

其實你由內聯網入, 唔做Port Forwarding都沒有問題。

以上的設定都正確。

頂部